Websider, webhotell og vedlikehold av disse. Del 1.

Dette er det første innlegget i en serie på tre. Innleggene vil grunnleggende beskrive hva som ligger bak begrepene websider, webhotell og vedlikehold når disse er satt opp fra Setternetts perspektiv og de oppdragene som har blitt løst.

Dette innlegget vil ta for seg websiden, hva som kreves for å sette de opp og noen forskjellige måter å få websiden publisert på nett.

I bildegalleriet er det tre eksempler. Disse eksemplene tar for seg tre måter å bygge en webside. Eksempel 1 og 2 er begge fra websidene hos 123Hjemmeside.no. Eksempel 1 er et lite uttrekk av koden som ligger bak eksempel 2. Begge deler er mao den samme websiden, men der det i eksempel 2 viser websiden slik den fremstår i en nettleser på en datamaskin eller nettbrett o.l, så viser eksempel 1 koden som nettleseren tolker når den viser frem websiden.

Det betyr at om man kjenner til kodespråket som ligger bak websiden kan man skrive og bygge opp hele websiden fra bunnen, det krever dog mye arbeid.

Alternativet er å benytte en tjeneste som 123Hjemmeside tilbyr der man slipper å forholde seg til kode, og man bygger opp websiden fra et perspektiv som ofte kalles WYSIWYG – «What you see is what you get» (Det du ser er det du får).

Eksempel 3 er fra WordPress redigerings verktøyet jeg bruker når jeg skriver dette innlegget. WordPress er et såkalt cms – «Content management system» (innholds database system / publiseringssystem). WordPress er også i stor grad et system som viser brukeren hvordan websiden man lager vil fremstå samtidig som man skriver den.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Disse tre eksemplene er alle fra wordpress, og dette innlegget under redigering. Eksempel 1 viser at man i wordpress kan hoppe ut av redigeringensvinduet som viser innlegget slik det vil fremstå i nettleseren, og inn i et begrenset redigeringsvindu som viser tekst og kode i selve innlegget. Det vil si at man med egen kode kan redigere deler av innlegget selv om det er bygd opp med et publiseringssystem. Eksempel 2 viser en forhåndsvisning av dette innlegget selv om det ikke er skrevet ferdig. Forhåndsvisningen gjengir innlegget nøyaktig slik det vil fremstå i en nettleser etter at det er publisert. Eksempel 3 viser innlegget i redigeringsvinduet hvordan det fremstår når bildegalleriene i dette innlegget er satt inn.

 

Setternett spesialiserer seg på å sette opp websider bygd på WordPress cms. Oppdragene som er løst har variert, men har i stor grad kommet fra kunder som enten ikke har hatt noe webside fra før, eller som har en webside som er bygd opp fra bunn med kode, eller hvor websiden har vokst ut av et 123Hjemmeside, eller lignende prosjekt.

For å si noe kort om forskjellene på de tre typene så er det at 123Hjemmesider eller lignende tjenester der man får løst hele oppsettet av websiden automatisk, og kun må tenke på å dytte inn innhold, er den desidert enkleste. Å bygge opp en webside selv fra bunnen av, med selvskreven kode er ikke like vanskelig som det ser ut på bildet, det finnes gode verktøy for å skrive kode og man kan få mye gratis i form av ferdiglagde maler og design. Men det krever fremdeles at man kan skrive koden som mangler for å fylle malen med innhold, og det krever sitt arbeid. I tillegg må man ha et webhotell som er fleksibelt nok til at man får styre webhotellet i så stor grad selv, eller man må kanskje ha en egen webserver. Webhotell og webserver er temaer som blir forklart i neste del av denne serien med innlegg.

WordPress cms er på mange måter en mellomting av alt dette. Man er fremdeles knyttet til et system, men fleksibiliteten er større, og man har muligheten til å endre koden på innlegg og sider selv, enten delvis eller helt ned til kildekoden i selve systemet. Dette krever igjen at man kan ta litt større ansvar for å vedlikeholde systemet. Vedlikehold av webhotell og publiseringssystemer vil være temaet for tredje innlegg i denne serien.