Beinbrudd på hund – Dag 1-14

Nikka brakk foten under årets sommerferie slik at vi har en rolig periode framfor oss.
Jeg har prøvd å søke mye på nett etter hvordan rehabiliteringsprosessen kan gjøres etter et beinbrudd på hund, uten å finne så mye informasjon. Jeg kommer derfor til å oppdatere Engelsksetter.com for hvordan rehabiliteringen til Nikka skjer steg for steg, slik at det kanskje kan være nyttig for andre som havner i samme situasjon.

Hvordan ulykken skjedde:

Vi øvde på innkalling over en litt lengre avstand og Nikka hadde full fart i retning av fører. I området mellom oss var det eng og litt tørket jord hvor det var en liten revne i bakken som ikke var godt synlig. I dette hullet stakk hun selvsagt foten sin nedi. Det hele skjedde veldig fort og når Nikka tråkket nedi ble foten knekt. Revnen i jorda ble inspisert etterpå og hadde spor av at foten til Nikka hadde vært nedi. Maks uflaks i stor fart.

Heldigvis var det ikke lange strekningen tilbake til bilen og vi fikk god hjelp fra de rundt oss til å roe ned Nikka samt lage et snutebånd (Bånd rundt snutepartiet til hunden, slik at hun ikke greide å bite oss).

Nærmeste veterinær var Fjellveterinæren som befant seg 30 min unna Hovden. Her ble Nikka bedøvet slik at de greide å undersøke henne. Det ble lagt på en støttebandasje slik at bruddet ble stabilisert. Nå ventet de en 5 timers kjøretur til Fredrikstad Dyrehospital der de hadde tilgjengelig kirurg for å gjennomføre operasjonen. Det skal nevnes at dette var på en fredag og Fjellveterinæren ringte rundt til mange for å sjekke hvor det var tilgjengelig kirurg denne helga.

Operasjonen av beinbruddet:

Bruddet til Nikka ble stabilisert med plate og skruer av kirurgen i Fredrikstad. Det vil ta tar ca 6-8 uker før det har grodd og er stabilt igjen. I denne perioden er det viktig å unngå «Hopp og sprett» slik at bruddet får gro.

Dag 1-7 etter operasjonen
Nikka er ferdig operert og hentes hos Fredrikstad Dyrehospital. Når vi henter henne går hun selv ut til bilen og har derfor allerede begynt å belaste foten. Nå venter det en lang kjøretur hjem til Trondheim.

Hjemme så har hun et ganske svært bur som hun nå må tilbringe store deler av dagen i, dette er for å holde henne mest mulig i ro. Hun får en del smertestillende noe som gjør at hun uansett er ganske rolig. Foten har en del hevelser og du ser hun har tydelig blåmerker etter operasjonen. Hun må benytte krage for at hun ikke skal gnage på foten med stingene.

Nikka får også det første besøket av Ingjerd fra Nidaros Hundemassasje. Hun gjennomfører en laser behandling av foten + massasje av resten av kroppen. Laserlyset skal hjelpe til å fremme heling, redusere hevelse og er smertelindrende.  

Etter dag 3 så har hevelsen på foten gått ned betraktelig og den begynner å se mer «normal». Eneste aktiviteten Nikka får nå er korte lufteturer i bånd på 5-10 minutter i nabolaget og enkel massasje fra oss .

Dag 7-14 etter operasjonen
Nikka begynner å bli normal i formen og er ikke så sløv lengre. Det er tydelig at hun har mye energi hun ikke får brukt opp når hun ligger så mye i ro. Matmor må derfor begynne å bli veldig oppfinnsom når det gjelder hjernetrim man kan utføre når man ligger/sitter i ro.

Her er en liten video av noe av hjernetrimmen vi holder på med:

Aktivitet:

  • Hver dag får hun 3-4 turer med en varighet på ca 10 minutter. På disse lufteturene er det kort bånd som gjelder og ingen hilsning på andre hunder eller mennesker (For å unngå at hun blir overbegeistret og begynner å hoppe opp og ned).
  • Vi utfører selv enkel massasje på Nikka (2-4 ganger daglig)
  • Hun får av og til en kuldepakning på foten etter aktivitet (demper smerter og hevelse )
  • Hjernetrim (triks trening med øvelser hun kan utføre sittende/liggende)

12 dager etter operasjonen fjernet vi stingene på foten og Nikka slipper å ha på seg skjermen. Hun får også klarsignal til å begynne med rehabilitering i vanntredemøllen.

Merk:
Engelsksetter.com har en samarbeidsavtale med Nidaros Hundemassasje og får derfor laser- og massasje behandlingene sponset.