Takk til en jaktkompis – Kasan er avlivet

”Du har fått deg et talent” var den klare beskjeden fra Jan T. Bårseth (jaktprøvedommer og ihuga engelsksetteroppdretter)  på treningstur når Kasan var ca 1 år. Jeg så ikke annet enn en halvgal hund som sprang og feide opp ryper etter kort stand. Jan Terje hadde nok rett likevel – talentet ble likevel ikke tatt vare på fullt ut – det er min feil.

”Nå blir det Norsk Derby” kom det opprømt fra oppdretter Levi Myrbostad etter at 1. UK var sikret på Nordenfjeldskes Høyfjellsprøve på Kongsvoll. Jeg hadde ikke meldt ham på der. ”Norsk Derby” var ikke det et hesteveddeløp på Øvrevoll  ?  Vi dro i stedet på jakt i Ålen og der ble grunnlaget for en knall- og fallapportør lagt. Det ble så som så med dressuren – sekken skulle fylles med rype. Kasan var en særdeles tøff engelsksetter med et vanvittig jaktbegjær. Uerfaren som jeg var ble det tatt tak i for sent og det ble nærmest en kontinuerlig kamp å få ham rolig i fugl. En djerv reiser som kunne kanonreise fugl nær sagt fra alle vinkler og avstander, men håpløst vanskelig å få tilstrekkelig rolig til å kunne bli en merittert jaktprøvehund/jaktchampion.  Spesielt ved felling var fristelsen for en fallapport litt for stor.

Vi har sikkert ”mistet” over 20 premier på jaktprøve pga ettergang eller litt for urolig i oppflukt og skudd. Aldri ble vi sendt hjem fordi han ikke jaktet tilstrekkelig intenst. Kasan holdt alltid  søksmessig nivå til høyeste premie i UK/AK og alltid klassenivå i VK. Han ble likevel premiert i alle klasser med  1.UK/1.AK/3.VK finale som  det beste. I tillegg fikk han 1 x 2. UK og 3 X 2. AK. VK-billetten oppnådde vi nær selvsagt under blytunge forhold i dyp snø i Haltdalen.  Han var da 7 år og VK-karrieren ble derfor ikke særlig prioritert. Etter nesten 1 mnd fullstendig i ro pga skade i skuldra, fikk vi lurt til oss en 3. VK finale i Meråker under tunge vinterforhold i 2011.

Ekstriørmessig fikk vi flere bevis for at han holdt mål, men vi frekventerte ikke utstillingsringen i særlig stort omfang. 7 år gammel oppnådde han likevel Cert og BIM (Beste hannhund) på Spesialutstillingen til NESK i Storlidalen.


Det er likevel som jakthund med utrettelig jaktlyst han skal huskes. Det ble kanskje rovdriften på jakt som førte til at ledd og kropp etter hvert begynte å skrante med skader og rekonvalesens som  resultat. Vi har imidlertid hatt mange flotte turer  med til dels godt utbytte. Det er disse turene som vi skal huske for ettertiden. Noen øyeblikk er festet på film og blir nok tatt fram i ny og ned.
219 felte ryper ble tilslutt fasiten for Kasan. Den siste som seg hør og bør på ”Fulglehundsportens Mekka”  – Kongsvold nå i høst. Den har vi tatt vare på – den skal stoppes ut.
En oppsummering av et aktivt hundeliv kan fort bli veldig langt og ensidig vinklet positivt. Kasan hadde også sine negative sider som gjorde at jeg valgte å si nei til en håndfull forespørsler om paring.  Kanskje var det feil – det får jeg aldri vite. Han var likevel en spesiell personlighet som aldri kan glemmes. Nedenfor gjengis noen  stikkord som vel underbygger ”karakteren”  Kasan.
–    Aldri  vegret seg for å reise fugl på sikkert 1000 ”reisordrer”
–    Alltid apportert  tørr, varm og frosset rype. And og hare likeså.
–    Apportert rype i issørpe og nesten druknet – rypa satt likevel i kjeften.
–    Trekkvillig som en vorsther. Vi har gått vinterruta til ”trekanten” + 2 mil  flere ganger på 8-9 timer. Etter 7mil i sele/strekkbånd med nesten 2 mil igjen var det full jakt på Kasan.-     Enorm jaktlyst/høy smerteterskel. Ble ulykkeligvis ”snittet opp” med kniv i forsøk på å skjære vekk snøballer i pelsen på jaktprøve.  Gikk 40 min i fullt tempo og sydde 15 sting etterpå.
–    Arrogant og dominant – underkastet seg aldri andre hannhunder.
Så fikk vi vår siste treningstur på Oppdal for noen få dager siden. I samstand med Espresso fikk vi en fin avslutning på et langt/intens jegerliv.


En perfekt fuglesituasjon med stand – avanse – stand – reis – ro i oppflukt og skudd kun noen hundre meter fra bilen.
Snart kommer en ny  hund i huset og Espresso skal få råde grunnen som den eldste.
Gjennom bilder, film,  diplomer og premier vil vi likevel ta med oss minnene om Kasan videre.

11.01.2012   Lars