Jakta 2011


I det den første snøen legger et hvitt lite teppe på plena utenfor, er det kanskje greit å oppsummerer jakta 2011. Det er tross alt 1 søndag i advent. Jeg har hatt en liten drøm om en siste jakttur med Kasan, men det får vi nå se bort fra.

Det har vært lemenår i år og med det var nok forventningene høye til godt rypeår. Der jeg jaktet har det ikke vært spesielt bra, men heller ikke dirkete dårlig. Kasan har ikke vært med så mye i år. Han er nok dessverre nærmeste «utslitt» i leddene etter flere års hard bruk. Morten fikk låne han fra 10. september og selv om han ble brukt forsiktig, kom plagene i skuldra for fullt. Det var i tillegg lite ryper i Dindalen men noen fine situasjoner/fellinger ble det da.
Første gang jeg hadde med Kasan i høst, ble det 2 små slipp før skuldra igjen «kranglet». Han var likevel ikke snauere enn at han i tilknytning til et søk etter skadeskutt rype for Espresso, nøstet opp et nytt rypekull og reiste djervt på 3 bein. Den stoltheten som lyste i øynene når han hinkende kom inn og apporterte skutt rype, vil jeg aldri glemme.


Det beste minne for 2011 med Kasan var en tur på Kongsvold en søndag i oktober. Han var da såvidt grei i skuldra at han jaktet flere timer denne dagen. Kasan nøstet opp dene ene rypa etter den andre og jeg fikk felt 5 ryper for han. Det skulle senere vise seg at det også ble den siste fellingen. Kasan endte dermed opp på 219 felte ryper totalt på sine 8 sesonger. Han blir ikke med oss lenger.

Espresso har voskt både fysisk og som jakthund i år. Han har vært med på mange jaktturer og gitt mange fine øyeblikk.

Siste dag i Ålen (12. september) fant han ryper nærmest overalt. Senere har han vært med mange turer på Oppdal i Vinstradalen, Dindalen (Morten) og på Kongsvold.

Espresso har etterhvert fått en egen evne til å finne rype og tar meget godt vare på sjansene sine. Best illustreres det kanskje av en liten ettermiddagstur i Vinstradalen hvor vi uten å ha sett rype fikk stand. Espresso plukket rypekullet pent og forsiktig i 3 omganger og baglimiten ble fylt på 3 minutter. Inngang på fugl er flott, men fuglebehandlingen kan helt klart bedres. Søket er etterhvert blitt i overkant stort men han holder likevel grei kontakt. GPS er likevel nødvendig i områder med tett vegetasjon.

Han er utholdende og smart i vindbruken sin. Er det lite rype kan han gå stort og da finner jeg ham som regel i stand 3-400 meter ute. Espresso har sørget for godt over 30 fellinger for undertegnede og kompiser i år. Han har på 2 sesonger totalt 59 ryper på samvittigheten og er blitt en erfaren jeger som vi kommer til å ha god nytte av fremover.
I helga blir det rypemiddag for 10 personer med premiere-visning av årets jaktfilm. Det markerer et greit punktum for jakta 2011.